BEGÜMHAN DOĞAN FARALYALI

İnadına iyimser olacağız.

Geçen Kurban Bayramı’nda duyurduğumuz “Ortak Değerler Hareketi-Müştereklerimizi Keşfedelim ve Geleceğe Birlikte Yürüyelim” projemiz kapsamında ‘Ortak Değerlerimiz’i konuşmaya başladık.

Okurlarımızdan ve toplumun değişik kesimlerinden çok sayıda ve heyecan dolu katkılar aldık. Çok teşekkür ederiz. Katkılarınızdan bir seçkiyi bugün ve yarın sizlerle paylaşıyoruz. Ayrıca, “Sahi nedir bizim müştereklerimiz?” sorusunu bir grup saygın kişiye daha yönelttik. Onların cevaplarını yine aynı zamanda sizlere sunuyoruz...

Bu soruyu soruyor olmak da bu kadar çarpıcı cevaplar alıyor olmak da itiraf edeyim, bende hakiki ve güçlü bir heyecan yaratıyor. Bir işe girişmek iyimserlik gerektiriyor ve biz zaman zaman zorlansak da her seferinde inadına iyimser olmayı seçeceğiz.

ORTAKLIKLARIMIZI KONUŞABİLMELİYİZ

Yola çıkarken de net ifade ettiğimiz gibi ortaklıkları irdelemek ile farklılıklarımızı bir zenginlik olarak yaşamak arasında bir çelişki yok... Tam tersine müştereklerimiz konusunda güçlü ve berrak olduğumuz ölçüde, farklılıklarımızı da göğsümüzü gere gere yaşama imkânı elde ediyoruz. Sadece farklılıklara odaklanmak, sadece ortak yanlarımıza odaklanmak kadar bizi fakirleştiren bir yaklaşım aslında.

Son dönemde dünyanın önde gelen üniversitelerinde yapılan araştırmalar da benzer sonuçlar veriyor. Çoğulculuğu yaşatan iyi niyetli gruplar, en akıllı, en donanımlı ama çoğulculuğa kapalı gruplardan daha iyi sonuçlar alıyorlar. Önemli olan bu iki faktörün birlikte var olması... Çoğulculuğumuzun, çoksesliliğimizin mümkün kıldığı zenginlikten sonuna kadar yararlanabilmemiz için ortaklıklarımızı daha net, daha gür bir sesle konuşabilmeliyiz.

ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI YAKINDA

Eylül ayında başlattığımız bir saha çalışmasından bahsetmiştim. Araştırmanın ilk sonuçları geldi: İçinde yaşadığımız toplumda görmek istediğimiz en öncelikli nitelikler, adalet, güven, saygı ve ahlak. İnsanlarımız bu dört olguyu uzun bir listeden seçip en tepeye yerleştiriyorlar. Daha önemlisi kadın-erkek, zengin-fakir, sağcı-solcu, Türk-Kürt, eğitimli-eğitimsiz ayrımlarının da bu temel tercihte hiçbir etkisi yok. Bu ayrımların etkili olduğu başka tercihler var ama temel tercihlerimizde, önceliklerimizde ortağız. Bana bu bulgu hem önemli hem de anlamlı geliyor.

‘Ortak Değerler’ çalışmasına başlarken geleceğe dair umutlarımızın bizi ortaklaştıran önemli bir dinamik olduğunu seziyorduk ama gelecek hayallerimizi tarif ederken bu derece ortak, örtüşen özlemlerimiz olması proje ile ilgili bizi daha da iyimser yaptı. Önümüzdeki günlerde bu önemli araştırmanın detaylı sonuçlarını tabii ki sizlerle paylaşacağız.

Kasım ayı içinde çalışmamızın 18-30 yaş arasında herkesin katkısını davet edeceğimiz aşamasına geçeceğiz. “Sahi nedir bizim müştereklerimiz, ortak hayallerimiz?” sorusunu ülkenin gençlerine soracağız. Onlardan sadece yazılı değil, görsel katkılar da alacağız. Gençlerimizin en yaratıcı, en beğenilen cevaplarını hem ödüllendirecek hem de kamuoyuyla paylaşacağız.

BENİM TÜRKİYE HAYALİM

Araştırmanın ilk sonuçlarını dinlerken ben de kendi hayalimi, çocuklarımızın yaşamasını, yaşlanmasını istediğim Türkiye hayalimi düşündüm.

Toplumun her bireyinin kendine ve birbirine saygı gösterdiği bir Türkiye hayal ediyorum...

Her vatandaşın kendini eşit hissettiği, güvenilir kuvvetli bir adalet sistemine sahip bir Türkiye...

Her bireyin kendini güvende hissettiği ve karşısındakine güvendiği, iyiliklerin çoğaldığı, iyimserliğin arttığı, erdemli olmanın anlamının yaşatıldığı, içselleştirildiği bir Türkiye...

Geçmişteki komşuluğu bugünün ‘yalnız’ şehirlerine, daha da ötesinde sınırlarına taşıyabilmiş bir Türkiye...

Dünyanın en kuvvetli eğitim sistemine sahip, bilimin alıp yürüdüğü, her türlü düşüncenin, kavramın sağlıklı bir şekilde tartışıldığı, aklı hür, düşüncesi hür, vicdanı hür gençlerin yetiştiği, barış, sevgi, refah içinde bir Türkiye hayal ediyorum...

Unutmayalım karanlık ışığı söndüremiyor ama ışık karanlığı aydınlatabiliyor. Dünyamızın ve ülkemizin geçtiği bu zor dönemde, her birimizin içindeki ışığı bulabildiği ve büyütebildiği, daha aydınlık bir Dünya ve Türkiye hayal ediyorum.

Sevgiyle kalın.

İçinde yaşadığımız toplumda görmek istediğimiz en öncelikli nitelikler, adalet, güven, saygı ve ahlak.

DESTEKLİYORUM
  • PAYLAŞ

DİĞER YAZILAR

TÜRKAN ŞORAY

En büyük ortak paydamız...

DOĞAN CÜCELOĞLU

Canın büyüğü küçüğü olmaz...

TÜRKAN ELÇİ

İsmail abiii’ içimi kopardı.

PROF. DR. ALİ ÇARKOĞLU

Türkiye’de vatandaşları bir araya getiren ortak değerlerimiz.

PROF. DR. DOĞAN KUBAN

Ortak hazinemiz, dilimizdir.

FETHİYE ÇETİN

Ayrımsız, amasız.

EROL EVGİN

Atatürk diyor ki: "En büyük düşman umutsuzluktur."

PROF. DR. BOZKURT GÜVENÇ

İletişim devrimi, "Bilgi Toplumu" yaratmadı.

İPEK ÇALIŞLAR

"Özgürlüğe saygı"

FEYZA AKINERDEM

Samimiyet tüm kimlikleri aşar.

MUSTAFA DENİZLİ

Veysel'in sazında Nâzım'ın sözünde Ata'nın gözünde YeniKapı'nın özünde.

SERRA YILMAZ

'Oh oldu' deme.

PROF. DR. MUSTAFA ÇAĞRICI

Öfkeleri boşaltma vaktidir.

PROF. DR. IOANNA KUÇURADİ

Barış, yalnızca savaşın olmadığı bir durum değildir.

ŞAH İSMAİL BEDİRHANOĞLU

En önemli müşterekimiz demokrasiye olan inancımızdır.

MELİS ALPHAN

Tutkalımız ortak düşmanlar değil, ancak ortak değerler olabilir...

FİKRET BİLA

Müştereklerimizi keşfedelim...

AYŞE ARMAN

Benden de gelsin ortak değerler!

ZÜLFÜ LİVANELİ

Asıl müştereğimiz Cumhuriyet’tir...

DOĞAN HIZLAN

Önce ortak değerlerimizi - müştereklerimizi tespit edelim.

NEBAHAT AKKOÇ

Salondaki yalnızlığımı unuttuğum o gün…

ALİ BARDAKOĞLU

Ortak Değerlerimizi Yeniden Keşfetme

VAMIK D. VOLKAN, M.D.

Kişisel özgürlüğe hürmet, günlük yaşamın bir parçasıydı.

YILDIZ RAMAZANOĞLU

Artık darbelere karşı olmak da bir ortak değer...

HÜSAMETTİN KOÇAN

Ortak Değerlerimizin Kökeni: Anadolu

AHMET HAKAN

Bunlar bizim ortak değerlerimizdir.

NİL KARAİBRAHİMGİL

Bir başkadır .benim memleketim..

TAHA AKYOL

'Ortak Değerler’ ihtiyacı

HAKAN ALTINAY

Askıda ekmeğimiz, karşısındaki şoföre selektörümüz var.

AYKUT KOCAMAN

Yeri geldiğinde ‘canın sağ olsun’ demeyi unutmayalım!