HAKAN ALTINAY

Askıda ekmeğimiz, karşısındaki şoföre selektörümüz var.

Sahi nedir bizim müştereklerimiz? SOSYALİZ, dayanışmaya önem veriyoruz. Avrupalı dostlarımız askıda kahveyi yeni keşfetmiş olabilir ama bizim fırınlarımızda askıda ekmek, esnaf lokantalarmızda askıda kuru-pilav hep vardı. Biz tanımadığımız şoförlere ilerde çevirme var diye selektör yapan bir milletiz. Belki hepimizin evde beslediği bir hayvanı yok ama birçoğumuz lokmamızı sokaktaki hayvanlarla paylaşırız; dirlik hissimiz beraber yaşadığımız pek çok canlıyı kapsar. Bir sürü imece pratiğimiz vardır. Bahçelerimizin, tarlalarımızın kenarına göz hakkı bırakırız. Toplum yararının ne olduğunu biliriz, önemseriz; Çalıkuşu’nun gayretine, Adile Naşit’in sevecenliğine öykünmeyenimizi bulmak zordur. Annelerimiz sokakta tanımadıklarına bile “evladım” diye seslenir. En zenginimiz de en fakirimiz de Şener Şen’de buluşur; Züğürt Ağa’yı da Eşkıya’yı da içimizde hissederiz. Bizden zengin ülkelerden daha fazla sosyal harcama yaparız, bundan da gocunmayız.

Birbirimizin rızasını almak bizler için önemlidir çünkü hukukun sadece kara kaplı defterde beyaz üzerine siyahla yazılı kurallar olmadığını, hukukun birbirimizle ilişkilerimizde damıtıldığını, oluştuğunu biliriz. Helalleşememek bizim için önemli bir eksikliktir çünkü herkesin birbirinin sicil amiri olduğunu biliriz. Belki de o yüzden devlet sopası olmadan dayanışmanın nasıl oluştuğunu göstererek Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan ilk kadın olan Elinor Ostrom bu ülkedeki balıkçılara bakarak varmıştır ilk sonuçlarına. Bizim için normal, sıradan olan, dünya için yeni bir buluş olabiliyor. Sosyalleşmeye çok düşkün olduğumuzdan olsa gerek SMS kullanımında, Facebook üyeliğinde, Periscope’a alışmakta bir sürü dünya birinciliğimiz var. Muhabbet, sohbet bizim için önemlidir. İlişkileri koparmamaya özen gösteririz... Eğer kesintiye uğrarsa, araya soğukluk girerse, barışmak için fırsat ararız. Varsın kardeşliği Fransız Devrimi sloganlaştırmış olsun, bizim de o konuda bildiğimiz bir-iki şey vardır.

İzan, ölçü, zarafet gibi dertlerimiz vardır. Çay bardağıyla başlar birçok şey. İlk defa da görsek, yüzüncü kere de görsek İstanbul’un siluetinde buluruz aradığımız ölçüyü, idealimizdeki zarafeti. Muktedirlere izan, bilim öğrenmeleri için ebru yaptıran bir kültürün mirasçılarıyız; hoyratlığı, kibri sevmeyiz. Itri’nin melodisinin de Nâzım Hikmet’in duruluğunun da Nuri Bilge Ceylan’ın kadrajının da izi, karşılığı bizdedir. 21. yüzyılda istediğimiz, öykündüğümüz ölçüyü daha bulamadık ama bulacağız, yoksa ayıp olur.

Eğer bir hüzün-neşe yelpazesi varsa, biz daha çok hüzün tarafındayız. Mesela Brezilyalılar kadar neşeli, gamsız olduğumuzu söylemek zor. Belki o yüzden türkülerimizden hüzün, dizilerimizden melodram eksik olmuyor. Kendimize, ülkemize dair hayallerimizin bir türlü tam gerçekleşmiyor olmasından mıdır acaba bu hüzün? ‘Nemrut’un Kızı’ndaki çaresizliği tatmayanımız var mıdır?

Aslında dünyalıyız. Yeni gelişmeleri merak ederiz, yeni ürünleri denemekten heyecan duyarız. Gezmek, öğrenmek, yabancılarla muhabbet etmek isteriz. Bize dünyayı gezdiren Barış Manço’nun, Mehmet Ali Birand’ın yeri başkadır bizim için. O yüzden vize gibi kibirli uygulamalar bizi incitir, kızdırır. Dünyanın bizi, niyetimizin temiz olduğunu anlamadığını düşünüp üzülürüz. Maçlarda “Avrupa, Avrupa, duy sesimizi” diye bağıracak kadar da samimiyiz. Milyonlarca Suriyeliye, Iraklıya kara gün dostluğu yapan da biziz. Emperyalizmin, ırkçılığını gazabını gördükten sonra bile daha iyi bir dünya için uğraşmaktan vazgeçmedik; 1930’larda Balkan Antantı’na öncülük edebilecek cesarete ve iradeye sahiptik. 1960’larda Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Avrupa Serbest Ticaret Topluluğu arasında seçim yapacağımız zaman daha iddiali olanı seçmekten çekinmedik. Dünyayla tutturacağımız dansın ritmini daha tam oturtamadık ama bulacağız.

İzan, ölçü, zarafet gibi dertlerimiz vardır.

DESTEKLİYORUM
  • PAYLAŞ

DİĞER YAZILAR

BEGÜMHAN DOĞAN FARALYALI

İnadına iyimser olacağız.

TÜRKAN ŞORAY

En büyük ortak paydamız...

DOĞAN CÜCELOĞLU

Canın büyüğü küçüğü olmaz...

TÜRKAN ELÇİ

İsmail abiii’ içimi kopardı.

PROF. DR. ALİ ÇARKOĞLU

Türkiye’de vatandaşları bir araya getiren ortak değerlerimiz.

PROF. DR. DOĞAN KUBAN

Ortak hazinemiz, dilimizdir.

FETHİYE ÇETİN

Ayrımsız, amasız.

EROL EVGİN

Atatürk diyor ki: "En büyük düşman umutsuzluktur."

PROF. DR. BOZKURT GÜVENÇ

İletişim devrimi, "Bilgi Toplumu" yaratmadı.

İPEK ÇALIŞLAR

"Özgürlüğe saygı"

FEYZA AKINERDEM

Samimiyet tüm kimlikleri aşar.

MUSTAFA DENİZLİ

Veysel'in sazında Nâzım'ın sözünde Ata'nın gözünde YeniKapı'nın özünde.

SERRA YILMAZ

'Oh oldu' deme.

PROF. DR. MUSTAFA ÇAĞRICI

Öfkeleri boşaltma vaktidir.

PROF. DR. IOANNA KUÇURADİ

Barış, yalnızca savaşın olmadığı bir durum değildir.

ŞAH İSMAİL BEDİRHANOĞLU

En önemli müşterekimiz demokrasiye olan inancımızdır.

MELİS ALPHAN

Tutkalımız ortak düşmanlar değil, ancak ortak değerler olabilir...

FİKRET BİLA

Müştereklerimizi keşfedelim...

AYŞE ARMAN

Benden de gelsin ortak değerler!

ZÜLFÜ LİVANELİ

Asıl müştereğimiz Cumhuriyet’tir...

DOĞAN HIZLAN

Önce ortak değerlerimizi - müştereklerimizi tespit edelim.

NEBAHAT AKKOÇ

Salondaki yalnızlığımı unuttuğum o gün…

ALİ BARDAKOĞLU

Ortak Değerlerimizi Yeniden Keşfetme

VAMIK D. VOLKAN, M.D.

Kişisel özgürlüğe hürmet, günlük yaşamın bir parçasıydı.

YILDIZ RAMAZANOĞLU

Artık darbelere karşı olmak da bir ortak değer...

HÜSAMETTİN KOÇAN

Ortak Değerlerimizin Kökeni: Anadolu

AHMET HAKAN

Bunlar bizim ortak değerlerimizdir.

NİL KARAİBRAHİMGİL

Bir başkadır .benim memleketim..

TAHA AKYOL

'Ortak Değerler’ ihtiyacı

AYKUT KOCAMAN

Yeri geldiğinde ‘canın sağ olsun’ demeyi unutmayalım!