NELER YAPABİLİRSİN?
Ortak Değerlerimiz ile ilgili ne yapabileceğimiz konusunda size fikir verecek birtakım etkinlikler hazırladık.
Dilerseniz mahallenizde, ailenizde, sosyal çevrenizde, okulunuzda, iş yerinizde ve aslında tüm yaşam alanlarınızda ortak değerlerimizi bu etkinliklerle yaşatabilirsiniz.
-
1. Eşya/Kitap Kütüphanesi
Sık sık ihtiyaç duymadığımız kitap, alet (örneğin matkap) ve sair eşyaları ortak mahallemizde, okulumuzda veya sosyal çevremizde kullanıma açık hale getirebilir ve bu sayede dayanışmayı, paylaşımı, kardeşliği güçlendirebiliriz.
-
2. Değer Rotası
Bölgenizin, mahallenizin büyükleriyle konuşarak yaşadığınız bölgenin unutulmaya başlanmış geleneklerini, eski değerlerini belgeleyebilirsiniz. Değişimin hızlı yaşandığı günümüzde birçok gelenek hızla unutuluyor. İmece adına yapılan göz hakkı, askıda ekmek gibi gelenekler son yıllarda bireyler tarafından bulunup belgelendi ama herhalde başka birçok güzel uygulamada unutuldu. Eski dönemleri hatırlayabilecek büyüklerle konuşarak bölgenizin güzel alışkanlıklarını ortaya çıkarabilirsiniz.
Bu konuyla ilgilenebilecek bir ekip kurarak şehrinizin değer mekanlarını haritalayıp, bir değer parkuru yaratabilirsiniz ve belli günlerde o parkurda turlar düzenleyebilirsiniz. -
3. Değer Taşı
Değer Taşı oyununu edinerek oyunu okulunuzda, iş yerinizde, kahvede, günlerinizde oynatabilirsiniz. İzlenim ve deneyimlerinizi duymayı çok isteriz. Hatta bir de resim çekip, bize yollayabilirsiniz; Biz de sitede yayımlayalım.
Oyun sonunda ön plana çıkan değerlerinizle bir Değer Panosu yaratarak evinizde, okulunuzda, işyerinizin Değer Anayasası’nı oluşturabilirsiniz. Mesela ilk madde ‘her koşulda birbirimize karşı sevgi ile yaklaşacağız’ ilk maddeniz olabilir, ne dersiniz? -
4. Piknik
Özellikle hızlı şehirleşen mekanlarda komşuluk duyguları, pratikleri zayıflıyor. Her hafta daha evvel selamlaşmadığınız bir komşunuza selam verin, bir sonraki sefer de hatrını sorun. İmkanınız, zamanınız varsa, apartmanınız, siteniz, sokağınız için bir piknik ya da yemek organize edin. Bunu tek başınıza yapmak zorunda değilsiniz. Mutlaka bu işi sizinle yapmak isteyecek birileri de çıkacaktır.
-
5. İyi Haber Perhizi
Sosyal medya insanların sadece kendileri gibi düşünenlerle ilişki içinde olmasına yol açabiliyor. Ayda bir gün sizin gibi düşünmeyenlerin sitelerine, yayınlarına göz atın ve oradan paylaşmaya değer bir şey bulup bulamadığınıza bakın. Sizin gibi düşünmeyenlerle konuşurken onların haklı, sizin haksız olduğu bir olaydan başlamayı ve iyi niyeti baştan tesis etmeyi deneyebilirsiniz.
-
6. Değer Haberciliği
Haftada bir gün de sadece iyi haber, değer haberi paylaşma kuralı getirebilirsiniz. Erdem, değer haberlerinin paylaşımı, görünürlüğü arttıkça, moralimiz iyileşebilir ve yaşadığımız toplum hakkında daha gerçekçi bir izlenime sahip olabiliriz. Hatta sosyal çevrenizde gördüğünüz benzer vakaları bizlerle paylaşabilirsiniz. Biz de sitemizde, sosyal medya hesaplarımızda sizden gelen haberlere yer vererek etkisinin çoğalmasına katkı sağlayabiliriz.
-
7. Gönüllülük
Şehrinizde aktif olan sivil toplum kuruluşlarını araştırın ve kendinize yakın hissettiğiniz bir tanesinde gönüllü olmayı değerlendirin. Eğer kendinize yakın bir çalışma bulamazsanız, Çare, İhtiyaç Haritası gibi internet aracılığıyla ulaşabileceklerinizi de düşünebilirsiniz.
-
8. Sevgi Evi
Mahallede nöbetçi eczane gibi nöbetçi sevgi evi listesi organize edilip edilemeyeceğini sınayabilirsiniz. Acil bir işiniz çıktığında okuldan dönen çocuğunuzun güvendiğiniz mahalleli bir eve misafir gidebilmesi güzel olmaz mı?
-
9. Takdir
Eleştiride hızlı, takdirde tutuk olabiliyoruz. Halbuki marifet iltifata tabiidir. İyi şeyler takdir edildikçe cesaretleniyor, çoğalıyor. Hemşerilerimizi saygımıza, sevgimize, merakımıza layık bulduğumuzu göstermenin yollarını arayıp, bulabiliriz.